Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řecké menu

20. 1. 2009

Smažené lilky a cukety s jogurtem
V misce si připravte těstíčko z hladké mouky a sodovky nebo piva, které jemně osolíte. Mělo by být hustší, aby na zelenině drželo. Čerstvé pevné lilky nebo cukety oloupejte a nakrájejte na kolečka asi 1 cm široká. Osmažte dozlatova a vkládejte na ubrousek, aby se vsákla přebytečná mastnota. Jí se ještě teplé, křupavé s dochuceným jogurtem a pečivem. Smetanový jogurt našlehejte s trochou olivového oleje, osolte a dochuťte česnekem, koprem nebo petrželkou.


Kuřecí suvlaki na grilu
Na 1 kg kuřecích anebo krůtích prsíček si připravte marinádu ze 3 lžic olivového oleje, 200 g smetanového jogurtu, l polévkové lžíce citronové šťávy, 3 utřených stroužků česneku a lžičky sladké papriky. Marinádu podle chuti osolte, opepřete a vložte do ní na kostky nakrájené maso. Nádobu zakrytou fólií dejte do ledničky nejméně na 2 hodiny. Pokud ponecháte déle, nic se nestane, jen maso alespoň jednou obraťte.

Z marinovaného masa připravte špízy, mezi maso můžete vkládat papriku, cibuli anebo rajčata. Grilujte asi 8 minut ze všech stran za občasného potírání zbylou marinádou.

Bramborový salát
Brambory uvařené ve slupce po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na kolečka. Přidejte nakrájenou cibuli (nejlépe červenou), kousky sterilované okurky nebo červené papriky a pár oliv. Osolte, opepřete a zalijte dressinkem z jednoho dílu octa a dvou dílů olivového oleje. Salát nechte uležet a před podáváním ho doplňte plátky vařených vajec a petrželkou

 

Náhledy fotografií ze složky Řecké menu